Ultimate space simulation software

 
User avatar
Mosfet
Star Engineer
Star Engineer
Posts: 1391
Joined: 24 Oct 2016
Location: Italy
Contact:

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

04 Feb 2019 12:30

According to this, SpaceEngine is determining that your graphic card doesn't use OpenGL 3.3:

INITIALIZING OPENGL
[MT] Vendor:   Microsoft Corporation
[MT] Renderer: GDI Generic
[MT] Driver version: 1.1.0
[MT] OpenGL version: 1.1.0
[MT] GLSL   version: 0.0
[MT] Extensions: NONE
[MT] CRITICAL ERROR: Old OpenGL version (1.1.0). Ignoring and continue startup.
[MT] CRITICAL ERROR: Old GLSL version (1.1.0). Ignoring and continue startup.
[MT] CRITICAL ERROR: Required OpenGL extensions are missing:

It detects default drivers, and it cuts short just when is trying to determine how much of your videoRAM from your computer can be used.
From the log we can only infer that your PC is a dual core with 2GB of RAM. I guess it could be possible that Spaceengine is failing in examining your system, though.
What exactly are your computer specifications, RAM, graphic card and operating system?
"Time is illusion. Lunchtime doubly so". Douglas N. Adams
My mods | My specs: Asus x555ub - cpu i5-6200u, ram 4gb, gpu nvidia geforce 940m 2gb vram | IRC freenode.net canale ##SpaceEngineITA
 
ThePoit
Observer
Observer
Posts: 3
Joined: 04 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

04 Feb 2019 13:57

I apologize if this was already asked in the forum: When downloading the Solar System HD or Ultra files, I am not clear on how many files I am supposed to download for each object. For example, Mercury: Am I supposed to download the HD and PBC files for 32k, or only one of them, or all five of the available files? Thanks for your patience with a brand new user.
 
User avatar
JackDole
Star Engineer
Star Engineer
Posts: 1587
Joined: 02 Nov 2016
Location: Terra

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

04 Feb 2019 14:22

ThePoit wrote:
Source of the post When downloading the Solar System HD or Ultra files, I am not clear on how many files I am supposed to download for each object.

If you want the 'Mercury-Surface-PBC-64k.pak', you also need to download 'Mercury-Surface-PBC-32k.pak' and 'Mercury-Surface-PBC-16k.pak'.
If you only want the 32K package, you will also need to download the 16K package.
If you want the 128K package, you have to download all the files.
(And of course the 'bump' packages.)
JackDole's Universe 0.990: http://forum.spaceengine.org/viewtopic.php?f=3&t=546
JackDole's Archive: http://forum.spaceengine.org/viewtopic.php?f=3&t=419
JackDole: Mega structures ... http://old.spaceengine.org/forum/17-3252-1 (Old forum)
 
Phendrana
Observer
Observer
Posts: 3
Joined: 05 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

05 Feb 2019 02:34

I used to have an older monitor where I always used Space Engine. I made a hobby of taking 4k res screenshots. I did this by using a script that forced my window to change resolution to 4k. I only did this for a few seconds because it wasn't playable in this state due to lag and my monitor. However, it worked and I was able to capture a pic in those few seconds and they would come out great. Now to address the problem. I got a new monitor and when I tried to take a screenshot (by using the same script since it's still not 4k) everything worked except one thing. The stars had no Diffraction Spikes. I don't know why these diffraction spikes work in 1080p but not in 4k. I have tried reinstalling to no avail. Here are some screenshots: [img]https://i.imgur.com/9BUoSPU.jpg[/img]
1080p    ^
[img]https://i.imgur.com/fOL6m3q.jpg[/img]
4k    ^
As you can see the spikes aren't there but it's the same star.
I've been using this website as a guide (it's also where I got the script) and it's worked until i got a new monitor. Here's the link to it:https://nirklars.wordpress.com/2015/02/14/spaceengine-and-4k-screenshots/ 

P.S. It might not be the monitor, but timing seems to suggest it. Please help me. I want to continue making wallpapers and I can't now.
):            (Also I don't know how to attach the log)
 
User avatar
Mosfet
Star Engineer
Star Engineer
Posts: 1391
Joined: 24 Oct 2016
Location: Italy
Contact:

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

05 Feb 2019 02:37

Phendrana, use https://pastebin.com/ to post your se.log file.
"Time is illusion. Lunchtime doubly so". Douglas N. Adams
My mods | My specs: Asus x555ub - cpu i5-6200u, ram 4gb, gpu nvidia geforce 940m 2gb vram | IRC freenode.net canale ##SpaceEngineITA
 
Phendrana
Observer
Observer
Posts: 3
Joined: 05 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

05 Feb 2019 02:44

Images: [url=https://imgur.com/a/nAzWNgS]https://imgur.com/a/nAzWNgS[/url]
Log: [url=https://pastebin.com/AAPwX4LZ]https://pastebin.com/AAPwX4LZ[/url]
 
Phendrana
Observer
Observer
Posts: 3
Joined: 05 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

05 Feb 2019 02:53

I just figured out that getting too close to a star will turn off diffraction spikes. For some reason going into 4k extends the distance of how far you need to be for this to happen. Sorry for the unnecessary post. Thank you and hopefully there's a work around to it. 
 
ThePoit
Observer
Observer
Posts: 3
Joined: 04 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

06 Feb 2019 08:44

[quote="JackDole"][quote="ThePoit"][post]26775[/post] When downloading the Solar System HD or Ultra files, I am not clear on how many files I am supposed to download for each object.[/quote]
If you want the 128K package, you have to download all the files.
(And of course the 'bump' packages.)[/quote]

Thanks, JackDole - May I ask what the difference is between the HD and PBC files? Any loss of performance if I just download all the files for each? Or is that just a waste of filespace because SpaceEngine will only use one or the other? Thanks again - very much.
 
ThePoit
Observer
Observer
Posts: 3
Joined: 04 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

06 Feb 2019 09:20

Never mind - I see that the HD files are the 'bump' packages that JackDole was referring to.  My apologies for the unnecessary posts.
 
DeCoolePeer
Observer
Observer
Posts: 1
Joined: 06 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

06 Feb 2019 11:36

My planets are invisible if i go to earth mars venus jupiter or any planet THEY ARE ALL INVISIBLE HELP ME
 
User avatar
Mosfet
Star Engineer
Star Engineer
Posts: 1391
Joined: 24 Oct 2016
Location: Italy
Contact:

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

06 Feb 2019 14:27

DeCoolePeer, do you have an intel graphic card? Please use https://pastebin.com/ to post your se.log file, which is located in your SpaceEngine/system/ folder, and give us here the address of the file.
"Time is illusion. Lunchtime doubly so". Douglas N. Adams
My mods | My specs: Asus x555ub - cpu i5-6200u, ram 4gb, gpu nvidia geforce 940m 2gb vram | IRC freenode.net canale ##SpaceEngineITA
 
User avatar
JackDole
Star Engineer
Star Engineer
Posts: 1587
Joined: 02 Nov 2016
Location: Terra

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

06 Feb 2019 23:17

DeCoolePeer wrote:
Source of the post My planets are invisible if i go to earth mars venus jupiter or any planet THEY ARE ALL INVISIBLE HELP ME

You probably have an Intel 2000 or Intel 3000 graphics card. This graphics card does not work with SpaceEngine!
JackDole's Universe 0.990: http://forum.spaceengine.org/viewtopic.php?f=3&t=546
JackDole's Archive: http://forum.spaceengine.org/viewtopic.php?f=3&t=419
JackDole: Mega structures ... http://old.spaceengine.org/forum/17-3252-1 (Old forum)
 
Haglee
Observer
Observer
Posts: 1
Joined: 01 Aug 2018

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

12 Feb 2019 05:44

Hello!
Did anyone experience similar graphics problem before? 
Version: 0.9.8e, [size=100]Mods: none, [/size]
[size=100]In 0.9.8 the problem doesn't appear. Cache folder removal usually doesn't solve the phenomenon. Only appears if using a spaceship.[/size]
Graphics card: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
Latest driver. Windows 10 OS.

Thank you for your support!
Haglee
[img]https://i.imgur.com/I8RbEyu.jpg[/img]
 
User avatar
Mosfet
Star Engineer
Star Engineer
Posts: 1391
Joined: 24 Oct 2016
Location: Italy
Contact:

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

12 Feb 2019 15:21

I've seen it only with an older driver, and SE 0980 patch e.
"Time is illusion. Lunchtime doubly so". Douglas N. Adams
My mods | My specs: Asus x555ub - cpu i5-6200u, ram 4gb, gpu nvidia geforce 940m 2gb vram | IRC freenode.net canale ##SpaceEngineITA
 
loganwetzel
Observer
Observer
Posts: 2
Joined: 18 Feb 2019

Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.8.0

18 Feb 2019 11:24

open space engine = invisible window
pls fix now
my os = windows 10

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest